El jazz. Una panoràmica dels seus millors intèrprets. Cap 10. Benny Goodman

 

Benny Goodman Billboard.jpg

 

Benny Goodman, clarinetista anomenat els anys 40 del segle XX , potser una mica exageradament, el “rei del swing”,  ha passat a la història del jazz no solament com un mestre d`aquest instrument sinó per haver estat el director de la més famosa orquestra “blanca ” de jazz, en un moment en el que el jazz encara era considerat quasi exclusivament música de negres. La seva orquestra creada el 1934 va assolir a partir de finals dels anys 30 una enorme popularitat, recolzada per la formidable publicitat que li va donar un programa setmanal de radio.

El 1938 al Carnegie Hall de Nova York va acollir un famosissim concert, encapcalat per la orquestra de Benny Goodman a partir del qual el jazz va comencar a ser considerat en determinats ambients como una música “respectable”. El disc del concert va assolir la inceible xifra de vendes de 1 milió d`exemplars , una cosa absolutament insòlita a l` època i va contribuir decisivament a popularitzar la figura del seu bandleader. Val a dir que l`orquestra incorporava músics negres excepcionals entre els quals cal destacar per sobre de tots, el pianista Teddy Wilson  i el vibrafonista Lionel Hampton, dels que parlarem en un altre ocasió.

Escolteu seguidament  “The famous 1938 Carnegie Hall Jazz Concert”  en el que a més dels components de la Benny Goodman Orquestra intervenen altres músics  (“additional performers ” ) com els trumpetistes Buck Clayton i Cootie Williams o els saxos Johnny  Hodges i Lester Young, tots ells grans figures del moment

La crítica considera no obstant que les millors gravacions de Benny Goodman son les que va fer el trio  integrat per ell, el pianista Teddy Wilson i  el bateria Gene Krupa, als quals es va afegir amb posterioritat  Lionel Hampton. D`aquest trio escolteu aquí   ” After you´ve gone” on el clarinet de Goodman sona al seu millor nivell

Els diferents conjunst formats per Goodman en aquells anys es van veure enriquits amb un guitarrista excepcional, Charlie Christian. Christian va ser el primer que va utilitzar la amplificació eléctrica, avui tan corrent, i la seva influencia sobre els guitarristes posteriors a 1940 va ser enorme.

Escolteu a continuació a  Benny Godman amb Lionel Hampton i Charlie Christian  en un tema mític,  “Flying Home”

 

Benny Goodman va tenir una llarga vida , cosa certament poc habitual en un músic de jazz. Va morir el 1986, als 77 anys, i fins poc abans va seguir tocant i  fent actuacions en directe amb músics de tota mena. Remenant a You Tube,  he trobat un concert seu als Jardins Tivoli de Copenhague que crec que va ser el darrer de la seva vida i per tan posar-lo és com un petit reconeixement al gran clarinetista que va ser. Encara podreu apreciar el seu legendari “swing”  i  el domini de l`instrument que el va fer famós. Tot el concert està molt bé, però escolteu sobretot el primer tema “Lady be good “,  un standard de Goodman amb una interpretació primorosa.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *