El jazz. Una panoràmica dels seus millors intèrprets. Capìtol 4 “Louis Armstrong . Primera etapa ( 1925-1947)

Louis Armstrong. ( 1a etapa, 1925-1947)

Cap al 1925, Louis Armstrong va deixar l`orquestra de King Oliver i després d’una breu estada a la de Fletcher Henderson va formar el seu propi conjunt, el Hot Five, al que poc desprès hi va afegir dos músics més i va convertir en el Hot Seven.

Les gravacions d`aquests dos grups, especialment durant els anys 1926-1934, son antològiques i han aconseguit la immortalitat en el regne del jazz. Podeu escoltar-les totes, les trobareu senceres a You Tube. Us en poso una mostra a sota.

En elles, Armstrong  desplega a més d`un absolut domini de la trompeta, la seva única i personal forma de cantar, utilitzant el “scat”, que consisteix en substituir les paraules per síl·labes sense significat que segueixen  la melodia.

La influència d`aquestes gravacions sobre els músics coetanis i posteriors, especialment sobre els trompetistes, així com l’acollida del públic, li van valdre a Armstrong ser considerat el rei del jazz.                                      

 

 

Posteriorment, va seguir sent un gran intèrpret, (va tocar fins que  va morir el 1971) i com acostuma a passar amb els artistes consagrats,  la seva popularitat va créixer exponencialment, però potser sense mostrar la creativitat dels anys inicials. No obstant, el 1947 va formar els “ All Stars”  probablement el  conjunt de jazz més conegut de la història,  amb el qual va actuar per tot el món i va tornar a oferir interpretacions formidables. Però d’això en parlarem més endavant

Escolteu, també si us plau el Armstrong d´aquesta primera època, tocant “Stardust “ (1931)  “Lazyriver” (1931) “Some sweet days (1933) ,

 

 

 

2 comentaris

  1. Magnífica selecció Josep, gràcies. I imagino el treball que has hagut de fer per trobar tot això a Youtube i en especial els actuals intèrprets d’aquest jazz clàssic, per exemple la jove i magnifica clarinetista japonesa Makiko, totalment desconeguda per mi. Em quedo a l’espera del següent lliurament…………

    1. Gràcies a tu Carles. Celebro que t`agradi tant com a mi la Tamura Makiko. Si algun dia torno a anar al Japó, no penso perdrem les seves actuacions als pubs de Tokio. Si t`animes hi anem plegats…

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *