El meu amic Josep Maria Cortina, economista, ha publicat en el seu blog “Prova i Error” un treball al que jo he aportat també alguna idea i que amb el seu permís, no resisteixo la temptació de reproduir. Dic això, perquè es un treball de divulgació excel.lent, que aconsegueix que els no familiaritzats amb el tema entenguin alguna cosa del “lio ” que s`ha organitzat amb els preus de l`electricitat de resultes de l`encariment del gas i del esforc del Govern espanyol per tractar de rebaixar, sigui com sigui, el preu de la factura elèctrica que paguem els consumidors.
Si cliqueu el link, llegireu el text d`en Josep Maria Cortina , al que faig una observació final
Prova i error: El preu de l’energia elèctrica (josepmcp.blogspot.com)
La meva observació fa referència a que hores d`ara ja se sap qui compensarà als cicles combinats ( llegeixis companyies elèctriques ) la diferència entre el preu de 50 euros MW que estan autoritzades a computar com a cost del gas cremat per a produir electricitat i el que els costa realment comprar aquest gas en els mercats internacionals ( actualment potser uns 150 euros ). Hi havia tres maneres de fer aquesta compensació, una amb càrrec als Pressupostos Generals de l`Estat, una altre a càrrec del Sistema Elèctric, augmentant el dèficit de tarifa i per tant incrementant el deute de l`Estat amb el Sistema, i la tercera a càrrec del consumidor. Aquesta darrera com era d`esperar ha estat l`escollida. El preu del pool i per tant el de la tarifa d`ùltim recurs baixarà, pero no gaire, per tal de compensar la diferència abans esmentada. Es calcula que, com a molt, el consumidor de a peu tindrà durant un any una rebaixa del 15% de la seva factura, sempre que el preu del gas en els mercats internacionals no augmenti, la qual cosa no és segura davant de les tensions geopolítiques existents. Tot plegat per donar a l`electorat la impressió de que s`està fent tot el que es pot per solucionar un problema que per la seva complexitat requereix instrumentar una política energètica consistent i posiblement un nou model de formació del preu de l`electricitat, en lloc d`una simple “chapuza”.
Hi ha no obstant en tot aquest embolic, un aspecte positiu. La denominada “excepció ibèrica”, es a dir el régim transitori que s`aplicarà a España i Portugal basat en la consideració de la Península como una “illa energètica”, i sobretot la elevada inflació que pateix Europa deguda en bona part als preus de la energia , han impulsat finalment a la Comissió Europea, a prendre mesures. La seva Presidenta, Ursula van der Leyden ha declarat fa pocs dies que la regulació europea sobre la matèria serà objecte de revisió per adequarla a les noves circumstàncies del mercat. Es un primer pas important per posar ordre al desgavell actual. Veurem en que queda la cosa.
Unes precisions molt adients que aclareixen els darrers aspectes de qui compensarà a les elèctriques.