Eren tres. Havien nascut a Shanghai a finals del segle XIX, però havien fet totes tres els estudis secundaris i universitaris als Estats Units, on havien estat 10 anys, i per tant parlaven un anglès americanitzat absolutament fluid, que els va obrir moltes portes. Eren filles de Charlie Soong, un home de negocis xinès, d`origen molt humil, convertit al cristianisme de jove i company de fatigues de Sun Yat-sen, el pare de la República de Xina , fundada l`any 1911.
Les tres eren intel·ligents, atrevides i glamuroses. Havien de ser-ho, per aconseguir estar en el centre dels principals esdeveniments polítics del seu país durant la primera meitat del segle XX, una època en la que a Xina, no predominaven precisament les dones de mentalitat independent, amb formació i segures de si mateixes. Elles en canvi ho eren, tenien “classe”
La més gran Ei-ling, la “Germana Gran”, en el llibre, probablement la més intel·ligent i la menys compromesa políticament ,es va casar amb un home de negocis al que va ajudar a engrandir enormement la seva fortuna, vetllant sempre indirectament que a les seves germanes, els avatars de la política no les deixessin en el futur, sense els recursos econòmics indispensables per a per portar la vida d`alt standing a la que estaven acostumades.
La del mig ,Ching-ling, la “Germana Roja”, la més idealista i polititzada, es va casar amb Sun Yat-sen, el fundador de la República de Xina, un cop aquest es va divorciar de la seva esposa i a la mort del seu marit, va abraçar les idees comunistes fins arribar a ser Vicepresidenta de la Xina, durant la època de Mao. “Madame Sun “, com era anomenada, va sobreviure a la Revolució Cultural, tot un èxit en aquells temps, en que tants antics dirigents van ser purgats, i va morir quan la Xina ja havia abandonat el maoisme i era governada per Den-Xaoping.
La tercera, May-ling la “Germana Petita”, sens dubte la més coneguda i la més glamurosa, era tot una bellesa i va ser l`esposa del Generalíssim Chiang Kai-sheck, el líder nacionalista, amo de la Xina acabada la segona Guerra Mundial. Chiang va combatre contra Mao amb una permanent i quantiosa ajuda dels americans. Una ajuda, a la que la seva esposa, fermament proamericana, i considerada com una gran amiga dels Estats Units hi va contribuir decisivament, aconseguint que els americans passessin per alt la corrupció generalitzada del seu règim . Quan el règim va caure i va quedar confinat a l` illa de Taiwan, May-ling se’n va anar a viure a Nova York, una ciutat que l`encantava, i va morir com una novaiorquesa mes a la seva casa de Manhattan el 2003, als 105 anys. La seva vida havia passat per tres segles.
Malgrat els inevitables conflictes emocionals inherents a unes trajectòries vitals tant destacades en una època molt conflictiva, i a unes idees polítiques tant diferents, les tres germanes van saber mantenir durant la seva vida unes relacions amistoses i es van recolzar mútuament en moments de dificultat. Així ho explica la seva biògrafa Jung Chang, doctorada per la Universitat de York, que ha escrit un llibre, interessant i amè sobre les extraordinàries vides d`aquestes tres dones que van gaudir de grans privilegis però també es van haver d` enfrontar a grans perills i superar- los amb coratge i intel·ligència.
Si algú vol que li deixi el llibre, ho faré, amb la condició que no compleixi el dit aquell que diu “Hi ha dues menes d`estùpids, uns que deixen llibres i uns altres que els tornen”
Molt interesant