Preu de l’electricitat i geopolítica

Els consumidors estem patint en els darrers mesos una escalada del preu de l’electricitat que incrementa significativament l’import de la factura de la llum, especialment  als milions de persones acollides a la tarifa regulada. Aquesta situació es deguda en gran part a dos factors, la pujada del preu del gas i el procediment  de formació dels preus  de l’electricitat en el sistema elèctric espanyol.

El primer que cal tenir clar es que la majoria de l’electricitat a Espanya s`obté cremant gas i per tan si el preu del gas puja,  el cost de produir electricitat també ho fa. El gas que consumin procedeix bàsicament de dues fons, Europa i Algèria. Europa, qui ho havia de dir,  es energèticament depenent de Rússia i a Rússia mana el Sr. Putin, que es comporta com un perfecte oligopolista. Quan li convé, com ara ,restringeix el subministrament, aconsegueix que el preu pugi i obté els mateixos ingressos. Quan Alemanya,  el principal client europeu,  protesta li diu que acceleri la posta en marxa del gasoducte del Bàltic que s`està acabant de construir i, que li permetrà reduir el gas que passa pel de Ucraïna,  país amb el que no  té precisament molt bones relacions. Com podeu veure,  tot un tema geopolític.

L`altre tema geopolític, es Algèria que subministra quasi la meitat del consum de gas espanyol a través de dos gasoductes, un que va directe a la costa espanyola i un altre que passant pel Marroc aprovisiona també a Portugal. Ara resulta que Algèria i el Marroc estan enfadats; Algèria s`ha proposat reduir el subministrament a través del Marroc i això afecta directament a Espanya fins el punt de què el ministre espanyol d`assumptes exteriors ha hagut d`anar precipitadament a Alger a obtenir garanties de subministrament.

El preu de l’electricitat en el sistema elèctric espanyol es forma d`una manera que per explicar-ho en poques paraules consisteix en que l’electricitat més cara de produir, que es precisament la que s`obté cremant gas, determina el preu de tota la que es  posa a disposició del consumidor a través de la xarxa.  El govern espanyol ha intentat compensar l`increment del preu , reduint els impostos que  graven la producció, però com podeu suposar això no ha estat suficient. També ha intentat reduir els beneficis extraordinaris que obtenen els que produeixen energies barates, com la hidroelèctrica o les renovables, (els anomenats windfall profits  ), més aviat amb poc èxit,  doncs  al final es probable que es facin excepcions en el cas de què els beneficiaris estiguin disposats a fer contractes a preus “raonables” i a llarg termini amb els grans consumidors industrials. Falta saber que significa “ preus raonables “.

Un altre  mesura que ha pres el govern espanyol, aquesta en la bona direcció, es intentar convèncer als socis comunitaris de la necessitat de fer compres conjuntes de gas. Però malauradament, com tots sabem,  a la Unió Europea  posar a la gent d`acord en alguna cosa no es una tasca senzilla i requereix inevitablement molt temps. I fa pocs dies també ha proposat canviar amb caràcter temporal el mecanisme europeu de formació del preu, basat en el preu marginal, per un altre basat en el preu mig de les energies cares i barates. Aquesta proposta tampoc ha estat ben acollida, segons sembla, per raons tècniques.

Què passarà els propers mesos ? Segons el Sr Sánchez la factura d’electricitat que en el total de l`any pagaran els consumidors serà pràcticament igual a la del 2008. Sembla difícil. Com algú ha dit, en pla de broma, per a que això es compleixi  faria falta que els propers mesos, en lloc de pagar per l’electricitat, cobréssim. En qualsevol cas, el més probable  sembla ser que els preus segueixin alts durant un temps i que es moderin, a mesura que baixi al preu del gas a Europa com a resultat de la regularització dels subministraments  per part de Rússia i sobretot de la reducció del consum passat l`hivern.

1 comentari

  1. Què es pot esperar quan la meitat dels ministres i presidents espanyols hi son als consells d’administració de les companyies elèctriques?

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *