Samarkanda, una ciutat mítica que val la pena visitar

 

Aquesta ciutat fundada pels grecs fa més de 2500 anys amb el nom de Markanda, es va convertir al segle XIV en una de les metròpolis més importants del mon. Tamerlan, el gran Mogol, descendent de Genghis Khan, la va fer la capital del seu immens imperi, que anava de Turquia a l’Índia i durant els segles posteriors els seus successors, el safèvides, la van embellir amb una arquitectura espectacular, una de les més belles de l`art musulmà i al mateix temps la van convertir en un important centre científic i cultural.

El 1993 quan feia només un any que l`Uzbekistan, on pertany actualment la ciutat, es va independitzar d`una URSS en plena descomposició, la meva dona i jo hi vam anar.  Amb alguna reticència deguda a la inseguretat, ens vam apuntar  al primer viatge turístic organitzat a l`Asia Central des de Barcelona. El viatge va ser tot un èxit. Malgrat que l`agència per precaució fins i tot ens va posar un guardaespatlles professional, la veritat és que no ens va fer cap falta i vam poder gaudir a tope dels llocs que vam visitar i molt especialment de Samarkanda on vam passar quatre dies que encara avui recordem amb plaer.

Vam estar allotjats a  l`Hotel Samarkand, que en aquell moment era l’únic hotel per turistes de la ciutat. En aquesta foto se’ns pot veure, la mar de contents al jardí (?) de l`hotel

 

 

Hi ha moltes coses a veure a Samarkanda, sobretot si us interessa l`arquitectura. Potser la primera pot ser visitar el Gur Emir, el gran mausoleu on estan enterrats Tamerlan i un dels seus nets, el gran astrònom Ulughbeg, que va ser qui va acabar la construcció d`aquest magnífic monument començat el 1425. Com veureu a les fotos, si l`exterior es imposant amb les seves cúpules amb mosaics de color blau, el color de dol dels musulmans, l`interior no ho és menys amb una cúpula de 15 metres i una sala amb sepulcres d’ònix.

 

 

 

La plaça del Registan, és sense cap mena de dubte el lloc més emblemàtic de la ciutat. Es tracta de la antiga placa del mercat , un mercat molt important atès que Samarkanda va ser durant mots segles una etapa important de la ruta de la seda, que entre altres moltes coses, transportava aquest cobejat teixit de la llunyana Xina a Occident. La plaça actual conserva les tres grans edificacions que s’hi van aixecar entre el segles XV i XVII. La medersa ( escola corànica ) d`Ulughbeg  , la més antiga, data de 1425 i és la del centre de la imatge. Té un gran portal i en els seus angles apareixen un esvelts minarets alicatats. La medersa de Shyr-Dor de 1635, que no es veu a la imatge, està molt ben decorada amb representacions de lleons i antílops a la façana i  la de Tilla-Kari de 1665,  té una decoració una mica menys menys elaborada, a base de motius florals. En conjunt la plaça produeix un efecte extraordinari, i constitueix un dels conjunts monumentals més importants de l`arquitectura islàmica.

 

 

 

 

 

Els governants de Samarkanda, especialment els de la  època de Tamerlan,, estan enterrats a la necròpolis de Zhakhi-Zinda ( “el rei vivent”) formada per un conjunt de més de vint edificacions construïdes entre els segles XI i XVIII, a les afores de la part vella de la ciutat. Em temo que les fotos que poso a continuació no li fan justícia.

 

 

 

A Samarkanda hi ha moltes altres a coses a veure. Per exemple  la mesquita de Bibi-Khayum, l’esposa de Tamerlan o l` observatori astronòmic d`Ulughbeg, el més avançat de la seva època, amb un sextant de marbre de 63 metres de llarg amb el qual segons es diu Ulughbeg va ser capaç d`estimar la duració de l`any amb menys d`un minut d`error. I també val la pena  entretenir-se en els seu coloristes mercats, especialment  els de fruites i verdures i s´hi es té ocasió, fins i tot veure alguna festa local o algun casament com el que vam veure nosaltres, amb tothom vestit a la manera tradicional del país.

 

La visita a Samarkanda habitualment es completa amb la de les ciutats de Khiva i Bukhara, que son molt a prop i tenen les dues un gran interès. Khiva es una ciutat emmurallada amb uns minarets extraordinaris i a Bujara, famosa per les seves catifes ( “bujares”) i trobareu com a Samarkanda , mercats, mesquites i molts altres vestigis arquitectònics de la mateixa època

Khiva. Muralles i  minarets

 

 

Bukhara. Mederses i mesquites

 

 

 

2 comentaris

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *